SINDROM PROPUSNIH CRIJEVA, INTOLERANCIJA NA GLUTEN – KAKO PANACEO PANALIT MOŽE POMOĆI

SINDROM PROPUSNIH CRIJEVA, INTOLERANCIJA NA GLUTEN – KAKO PANACEO PANALIT MOŽE POMOĆI

Disbioza crijevne flore i sindrom propusnih crijeva – uzrok sve većem broju bolesti

Hipokrat je tvrdio da su zdrava crijeva i zdrava probava ključ cjelokupnog zdravlja. U probavnom sistemu živi 400 vrsta 1,5 – 2 kg i bakterija koje obavljaju važne funkcije u tijelu, Najvažnija je esencijalna ili korisna flora, zatim oportunistička flora koja je pod kontrolom korisne flore, te mikroorganzimi tzv tranzitna flora koje unosimo kroz hranu i piće. Ako je crijevna flora poremećena ove bakterije mogu izazvati bolesti.

Korisna crijevna flora oblaže crijeva koja su filter ili barijera koja štiti da štetne tvari iz vanjskog svijeta ne prodru u krvotok. Osim što fizički štite, korisne bakterije imaju i druge važne uloge:

  • Proizvode niz supstanci koje djeluju antibiotski, antiviralno i antifugalno
  • Aktiviraju imunološki sistem protiv ”napadača”
  • Neutraliziraju toksine iz hrane i toksine koje proizvode mikroorganizmi
  • Neutraliziraju teške metale, deaktiviraju kancerogene supstance
  • Sudjeluju u probavi hrane i apsorpciji hranjivih tvari
  • Održavaju zdravlje stanica crijevne stijenke – crijevnog epitela

Kad je zdrava crijevna flora ugrožena, dolazi do oštećenja crijevne stijenke, smanjuje se apsorpcija hranjivih tvari a loše bakterije probijaju se u crijevni zid i uzrokuju upalna stanja crijeva.

Zdrava  crijevna flora  probavlja proteine, fermentira ugljikohidrate, razlaže masti i vlakna, te proizvodi transportere koji nose hranjive tvari, minerale, vitamine i vodu kroz zid crijeva u krvotok. Ako je sastav crijevne flore loš, enterociti – stanice crijevnog zida ne proizvode potrebne enzime za razgradnju hrane

Bez zdrave crijevne flore ne možemo probavljati

  • pšenični protein gluten (ali ni druge slične proteine iz drugih žitarica i mahunarki),
  • kazein (mlječni protein), pa nepotpuno razgrađeni proteini iz mlijeka i pšenice ulaze u krvotok i izazivaju mnoge zdravstvene probleme,
  • dijetalna vlakna (iz mnogih vrsta voća, povrća, orašastih plodova, mahunarki, žitarica),
  • mliječni šećer laktozu iz mlijeka i mliječnih proizvoda, pa je sada jasnije zašto tako veliki broj ljudi ima problema s mliječnim proizvodima.

Osim za razgradnju hrane i pravilnu apsorpciju nutrijenata, crijevna flora igra vrlo veliku ulogu za  imunološki sustav. Preko dvije trećine imunološke zaštite organizma nalazi u crijevima

Crijevnu floru uništavaju:

  • Antibiotici i drugi lijekovi
  • Prehrana bogata šećerom i rafiniranim ugljikohidratima
  • Toksini iz prehrane kao gluten i industrijska ulja
  • Stres, oboljenja
  • Starost, fizički napori i izlaganje toksinima

Prekomjerno korištenje antibiotika uništava korisne bakterije u crijevima, uz njihovu upotrebu moraju se uzimato probiotici kao intervencija za obnavljanje crijevne flore. Kad uzimamo antibiotike i dugo vremena nakon toga, ne smijemo jesti šećer i škrob, I drugi lijekovi uništavaju crijevnu floru: analgetici, steroidi i kontracepcijska sredstva. Tablete za spavanje, tablete protiv kiseline i mnogi drugi lijekovi štete probavnom i imunološkom sustavu na druge načine.

Drugi najveći razlog disbalansa crijevne flore je moderna prehrana bogata šećerom i rafiniranim ugljikohidratima (kruh, tjestenine, biskviti, kolači, žitne prerađevine) jer potiče razmnožavanje gljivica, naročito Candide, ali i Streptococci, Staphylococci, gljivice Clostridia, te pogoduje naseljavanju parazita u crijevima.

Sindrom propusnih crijeva

Sindrom propusnih crijeva znači da se stanice crijevnog zida razmiču i stvaraju se pukotine na crijevnom zidu koje propuštaju u krvotok viruse, bakterije, gljivice i njihove toksine, te nerazgrađene komponente hrane. Nerazgrađeni ili djelomično razgrađeni proteini ulaze u krvotok gdje ih imunološki sistem prepoznaje kao strano tijelo i napada ih, pa tako dolazi do upalnih procesa, alergija, intolerancije na hranu i autoimunoloških bolesti.

Stoga treba iscijeliti crijevnu stijenku i izgraditi normalnu crijevnu floru pa će intolerancije i većina alergija proći.

Gluten – još više problema

Nepotpuno razgrađeni proteini gluten (iz pšenice) i kazein (iz mlijeka) zbog nezdrave crijevne flore kroz propusna crijeva ulaze u krvotok gdje imaju djelovanje kao opijati i izazivaju ovisnost. Zato često osjećamo jaku žudnju upravo za onom hranom koja nam najviše smeta.

Gluten potiče proizvodnju zonulina, koja dovode do autoimunoloških bolesti. i oštećuju stanice, te uzrokuje promjene u proizvodnji neurotransmitera – serotonina, dopamina, histamina.

Preko 50 bolesti se danas povezuje s nepodnošenjem glutena. Ovo je dovoljno razloga da u slučaju bilo koje autoimunološke bolesti prvi korak bude izbacivanje pšenice i glutena, a najbolje svih žitarica,

Veza između crijeva i mozga

Toksini  koje ispuštaju oportunistički sojevi bakterija i gljivica kroz propusna crijeva ulaze u krvotok i nesmetano cirkuliraju tijelom. Tako dopiru i do mozga gdje mogu uzrokovati brojne poremećaje.

Dr McBride smatra da zbog toksina, koji kod disbalansa crijevne flore i propusnih crijeva slobodno cirkuliraju tijelom, dolazi do razvoja bolesti kao što su atopijski dermatitis, astma, alergije, poremećaji koncentracije i učenja kod djece (npr ADHD, ADD, disleksija), razni psihološki problemi i hiperaktivnost.

Disbalans crijevne flore, propusna crijeva i osjetljivost na gluten mogu biti uzrok mnogih bolesti:

  • Atopijski dermatitis (ekcem), astma, alergije, intolerancija hrane;
  • Kronične upalne crijevne bolesti – Crohn, ulcerozni kolitis, iritabilni kolon;
  • Anemija i mnoge druge bolesti i poremećaji nastali zbog nedostatka nutrijenata;
  • Autoimunološke bolesti: celijakija, dijabetes tip 1, hashimoto, psorijaza, reumatoidni artritis i druge;
  • Neurološke bolesti: depresija, bipolarni poremećaj, schizofrenija, migrenske glavobolje i druge;
  • Poremećaji koncentracije i učenja kod djece, ADHD, ADD, dileksija, dispraksija, autizam.

Hrana koja iritira

  • Gluten, pšenica i žitarice općenito
  • Mahunarke
  • Mliječni proizvodi (osim maslaca i domaćeg kefira)
  • Industrijska ulja i margarin
  • Šećer
  • Industrijske prerađevine

Hrana koja liječi

  • Namirnice koje djeluju protuupalno: riba, maslinovo ulje, češnjak i druge vrste luka, tamno plavo bobičasto voće (borovnica, kupina, ribiz), kurkuma, đumbir.
  • Temeljac ili juha od kostiju sadrži mnoge komponente koje pomažu u obnavljanju stanica crijevne stijenke i njenom zacjeljivanju.
  • Domaći kefir , po mogućnosti od kozjeg mlijeka jako je dobar za izgradnju zdrave crijevne flore. Sadrži miljarde korisnih bakterija i to stotine različitih sojeva.
  • Mogle bi biti korisne namirnice bogate prebioticima (hrana za probiotike) kao što su inulin i rezistentni škrob, npr čičoka i batat.

Savjetuje se pronaći optimalan način prehrane – manje ugljikohidrata i više prirodnih zdravih masti, bez žitarica i industrijskih prerađevina. Bitno je da prehrana bude osmišljena tako da bude održiva na duže staze jer prestrogi režim uz osjećaj odricanja predstavlja rizik za brzo odustajanje.

Vrlo bitni faktori su: pozitivan stav, vrijeme, strpljenje, kontrola stresa, kvalitetan san, boravak u prirodi, životna radost.

Suportivna terapija PANACEO zeolitom

 

Zbog svoje molekularne strukture, negativno nabijeni mineral zeolit panalit selektivno privlači, vezuje i pouzdano eliminira iz organizma sve toksične supstance, bilo da se radi o teškim metalima, radioaktivnim česticama, virusima, ili raznim alergenima. Uklanjanjem toksina iz sustava, zeolit panalit pomaže tijelu da se brani, a također povećava snagu, izdržljivost i otpornost organizma, tj povećava sposobnost ispravnog imunološkog odgovora tijela. Znanstvenici su dokazali da zeolit aktivira velike grupe T-stanica (“ubojica” limfocita). U studiji o pacijentima koji se liječe od imunodeficijencije, šest do osam tjedana terapije zeolitom panalitom rezultiralo je  povećanjem broja imunoloških stanica, koje povećavaju učinak imunološkog sustava. Budući da mnogi alergeni imaju karakter toksina, zeolit panalit eliminira takve strane agente i smanjuje, a konačno i sprječava patološku reakciju.

Postupak suportivnog liječenja PANACEO zeolitom provodi se postupno i neagresivno i relativno dugoročno (do potpunog nestanka simptoma bolesti).

Kod osoba čija je dijagnoza u vezi s sindromom propusnih crijeva, uz PANACEO MEDicin prah  preporuča se i fitosupstanca Boswellia sacra (Weihrauch) zbog njenog pozitivnog učinka na kandidu i druge crijevne probleme, te zbog njenih antiupalnih svojstava (prirodni antibiotik). Kod osoba s naglašenim neurološkim poremećajem uz Wreihrauch preporuča se Ginko koji poboljšava cerebralnu mikrocirkulaciju i unapređuje moždane funkcije, poboljšava koncentraciju i memoriju.

Dnevne terapeutske doze mogu iznositi do cca 10 grama PANACEO zeolita dnevno. Nema opasnosti od predoziranja jer zeolit nema ni toksičnu ni letalnu dozu, ne taloži se u organizmu, ne metabolira u organizmu,  ljudski organizam ga prepoznaje vlastitu supstancu, npr kao vodu.  Upotreba PANACEO zeolita pospješuje oporavak narušene homeostaze.

TERAPIJA:

PANACEO medicin prah 4 – 6  puta po  ¼ / ½ / 1 žličica dnevno

Plus (poželjno)

Weihrauch kpsule. 1 – 3 x 1 kapsulu dnevno

i/ili

Ginko  kapsule 1-3 x 1 kapsule dnevno

OPĆENITE  U P U T E

Medicinski proizvodi PANACEO uzimaju se uz jelo ili neposredno prije jela a u opravdanim slučajevima (iscrpljen organizam i otežana probava) 1 sat nakon jela. Nije nužno vezivati uzimanje PANACEO zeolita uz jelo, ali ako je vrijeme obroka, preporuka je uzimati ga prije obroka. Kapsule i tablete piju se uz veliku čašu vode ili druge tekućine (poželjno je piti što više tekućine, najmanje 2-3 litre). Prah se uzima razmućen u tekućini: pored vode, može se uzeti zeleni čaj, sok, vitaminski napitak (poželjno razmutiti i odmah popiti – ali ako dijete ne želi odmah sve popiti, može se staviti u flašicu i piti umjesto vode ili druge tekućine. Panaceo se ne uzima zajedno, tj istovremeno s šumećim C vitaminom ili s mineralnom vodom.  Poželjna je kvalitetna, uravnotežena i lako probavljiva bezglutenska prehrana.

Dnevne doze se određuju individualnim PROTOKOLOM za svakog korisnika i prilagođavaju se konstituciji tijela i dijagnozi. Ako je moguće, poželjno je odmah uzimati preporučene dnevne doze, a u posebnim slučajevima se preporuča postupno uvođenje terapije na način da početne doze MED praha budu manje, npr 1/3, pa ½, pa 2/3 od preporučenih doza u Protokolu, te se svako dva-tri dana povećavaju do preporučenih doza. U tom slučaju može uvod do preporučenih doza potrajati 2 i 3 tjedna (to ovisi o reakciji organizma). To se uglavnom odnosi na osobe čije su tegobe u vezi s probavnim traktom ili u vezi s detoksikacijom teških metala kod male djece.

Preparat je apsolutno i potpuno neškodljiv, nema toksičnu ni letalnu dozu, nema kontraindikacija ni nuspojava. U slučajevima teške tokikacije mogući su prolazni pojačani opstipacijski efekti. Sve navedene pojave su vrlo rijetke, obavezno su prolazne, traju najdulje oko tjedan dana, dok se organizam ne pročisti od eventualno jake toksikacije.

Ovu 100% prirodnu terapiju organizam prepoznaje kao ”vlastitu supstancu”, a ne kao lijek, pa stoga ne stvara obrambene mehanizme. Ne stvara se ovisnost. Tijekom ove terapije mogu se uzimati svi propisani klasični lijekovi ordinirajućeg liječnika/klinike ili eventualni alternativni prirodni pripravci. Poželjno je prirodne pripravke uzimati istovremeno s PANACEO zeolitom, jer se tada postiže sinergijski efekt.